De rödgröna

I valet ställdes den manligt dominerade alliansen mot ett rödgrönt alternativ med två starka kvinnor, Mona Sahlin och Maria Wetterstrand. Och medan Maria Wetterstrand fått en gynnsam behandling så har Mona Sahlin behandlats ogynnsamt, främst i text, men till viss del också i bilderna.

Det är naturligt nog de rödgrönas statsministerkandidat Mona Sahlin som får mest utrymme i de tidningar som undersökts. Maria Wetterstrand framställs antingen neutral eller gynnsam på bild, och neutralt i text. Trots att partiledarkapet hos Miljöpartiet delades mellan två språkrör så fick Maria Wetterstrand klart mest utrymme.

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly får upp kvoten för gynnad i bild för de rödgröna genom sitt frieri under en direktsänd partiledardebatt i tv. I gruppbilder på de rödgröna befinner sig Lars Ohly vid dock vid flera tillfällen närmast eller längst in bild och är på grund av oskärpa suddig i bild jämfört med andra partiledare, både jämfört med de rödgröna och alliansen.

EX, 2010-09-18, s. 14-15

Man kan också se att småpartierna hjälper till att balansera upp framställningen inom blocket. Miljöpartiet och dess språkrör som har mer neutrala bilder och texter gör vid en summering att rödgröna får en bättre balans. De rödgröna är fotograferade på tåg och perronger precis som i de gemensamma annonserna, de skrattar och ler tillsammans, men inte lika förekommande som partiledarna i alliansen när de finns med i gruppbilder.

 

 

AB, 2010-09-13, s. 14-15

Just Mona Sahlin avbildas också oftare på andra platser än de andra partiledarna. Hon fotograferas återkommande i miljöer med många kvinnor eller invandrare och mönstret går igen i flera tidningar. En fråga vi ställt oss vid genomgången av bilderna är vilka platser och väljargrupper som medierna väljer att porträttera politikerna i. Men också vilka miljöer som politikerna själva vill identifiera sig med och placera sig i. Är det på marginaliserade platser, eller i den vardag som majoriteten av väljarna känner igen sig i?

 

 

DN, 2010-09-06, s. 9

För båda blocken gäller generellt att de framställs mer neutralt i bild jämfört med text. De rödgröna framställs mer neutralt i bild jämfört med text. Linjen för neutrala bilder börjar på en högre nivå med drygt 2 införanden per dag till 4 i slutet av perioden. Det är framför allt andelen missgynnande texter som är betydligt högre än antalet missgynnande bilder och som ökar något under perioden.

För de rödgröna ökar de neutrala texterna något över tid, men andelen missgynnsamma texter ligger på en konstant hög nivå och dessutom syns en trend med ökning av missgynnande bilder i slutet av perioden.

SvD, 2010-09-01, s. 1

 

 

 

Läs om:

Partiblocken
Alliansen

 

<< Tillbaka

 

Lämna ett svar