Maud Olofsson

Maud Olofsson är den i alliansen som missgynnas något i text i Dagens Nyheter, men i övrigt är såväl bild som text neutrala eller åt det gynnsamma hållet för partiledarna i alliansen.

I Svenska Dagbladet är Maud Olofsson den enda av partiledarna i alliansen som har en text som är ogynnsam, i övrigt förekommer inga texter som är ogynnsamma för någon av partiledarna i alliansen. I Aftonbladet finns en balans mellan bilder och text som gynnar och missgynnar, med merparten neutrala bilder. I Expressen råder en bättre balans mellan bilderna än de journalistiska texterna, de missgynnande texterna överväger något.

Våra siffror visar att Maud Olofsson har fler ogynnsamma bilder än sina manliga kollegor i alliansens andra småpartier, totalt sett.

 

 

 

AB, 2010-09-16, s. 12

Maud Olofsson är den partiledare som uppvisar det största känsloregistret i bild, hon är glad, bekymrad, kramas eller ses brusa upp i debatter. Givetvis kunde vi också ha haft ett genus- eller åldersperspektiv med i bildanalysen, vilket vi dock inte har. I jämförelse mellan de tre kvinnliga partiledarna som deltog i valet så fick exempelvis de två äldre kvinnorna Mona Sahlin och Maud Olofsson en mindre gynnsam framställning, i bild och text än Maria Wetterstrand.

Det finns alltså mycket mer att hämta i bildstoffet från 2010 års val för den som är intresserad av att göra en mer djuplodande kvalitativ bildanalys.

 

EX, 2010-09-06, s. 8-9

<< Tillbaka

Lämna ett svar